Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Η πρώτη εκκλησία που φτιάχτηκε στο Ν. Μαρμαρά το 1930 ήταν ξύλινη, αφιερωμένη στη μνήμη της παλιάς εκκλησίας του Μαρμαρά, του Αγίου Ιωάννη, και βρισκόταν στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Σχολείο  . Η καμπάνα της ήταν κρεμασμένη πάνω σε ένα πεύκο, στο αντικρινό σπίτι του Τζώρτζη.

Στις 29 Αυγούστου στο χωριό τιμούμε  τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και συγκεκριμένα την αποκεφάλιση του Αγίου. Παρόλο που η γιορτή είναι  λυπητερή εν τούτοις γίνεται  πανηγύρι

Τα παλιά χρόνια το πανηγύρι γινόταν στα πεύκα  . Αργότερα όταν η εκκλησία χτίστηκε πιο πέρα το πανηγύρι εξακολουθούσε να γίνεται στα πεύκα .
Οι μαγαζάτορες του χωριού παίρνανε τα τραπέζια και τα καθίσματα από τα μαγαζιά τους και τα μεταφέρανε στα πεύκα .Το πανηγύρι κρατούσε τρεις μέρες , με κλαρίνο , λαούτο και φυσικά πολύ χορό .
Την ημέρα της γιορτής του Αγίου ήταν νηστεία .Τα παιδιά έτρωγαν ένα λουκούμι ή ένα υποβρύχιο .Αυτό ήταν το κέρασμά τους .Οι μεγάλοι έτρωγαν φασουλάδα , ελιές και πιπεριές .

Τα τελευταία χρόνια πολλές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ, το οποίο έχει το χαρακτήρα εμποροπανήγυρης. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πολλά παραδοσιακά προϊόντα