Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ


              Το σχολείο του παππού μου  και της γιαγιάς μου

Ο παππούς μου πήγαινε σχολείο στον Ν. Μαρμαρά στο κτίριο που τώρα  λειτουργεί σαν νηπιαγωγείο . Στο σχολείο υπήρχαν δυο αίθουσες .Στη μια ήταν η πρώτη , η Δευτέρα και η Τρίτη τάξη , ενώ στην δεύτερη αίθουσα η Τετάρτη , η Πέμπτη και η έκτη τάξη . Στους τοίχους υπήρχαν οι ήρωες του 1821 και οι παλιοί δάσκαλοι .
Τα μαθήματα που έκαναν ήταν ανάγνωση , αριθμητική , γραμματική , γεωγραφία και άλλα . Χρησιμοποιούσαν μπλε τετράδια και για τη γραφή πένα με μελάνι . Το μάθημα που αγαπούσε ο παππούς μου ήταν η αριθμητική .
Όταν έκαναν αταξίες οι δάσκαλοι τους έβαζαν τιμωρία στο υπόγειο .Επίσης έκαναν γιορτές όπως κι εμείς .

  Για  ρούχα φορούσαν ποδιές και για τσάντα είχαν μια πάνινη τσάντα . Στο διάλειμμα έπαιζαν πολλά παιχνίδια , όπως κρυφτό  , κυνηγητό , βόλους και μπάλα .
Κάτι ακόμα που θυμάται ο παππούς μου είναι ότι , όταν χτυπούσε η καμπάνα το πρωί και το απόγευμα πήγαιναν στο σχολείο με ένα ξύλο στο χέρι για τη σόμπα τον  χειμώνα  . Επίσης το πρωί που πήγαιναν στο σχολείο τους έδιναν συσσίτιο , λίγο γάλα με κασέρι .
                                                                         Ζωή

Το σχολείο του παππού μου ήτανε χτισμένο με πέτρα , όπως και όλο το χωριό .Είχε δυο αίθουσες διδασκαλίας με ξύλινα θρανία και ξύλινο πίνακα και στους τοίχους είχαν κρεμασμένα κάδρα με τους ΄Έλληνες πολεμιστές .
Τα  μαθήματα τους ήταν δυο Μαθηματικά και Θρησκευτικά . Του παππού μου του άρεσαν και τα δυο. Τα  τετράδιά τους ήταν απλά και τα τυλίγανε με ζελατίνα μπλε .Η τιμωρία του δασκάλου προς τον μαθητή ήταν το ξύλο με μια  βέργα και μάλιστα τη βέργα τους έβαζε ο δάσκαλος να την βρίσκουν και να την πηγαίνουν στο σχολείο οι ίδιοι οι μαθητές .
Πέρα από τις  εθνικές γιορτές κάνανε και γυμναστικές επιδείξεις και παίζανε διάφορα παιχνίδια . Η τσάντα τους ήταν αυτοσχέδια και την έφτιαχνε η μητέρα κάθε παιδιού .Δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη στολή  για το σχολείο , φορούσαν τα καθημερινά τους .
Τα  παιδιά του σχολείου ήταν ογδόντα δύο   και το σχολείο λειτουργούσε πρωί απόγευμα . Κάθε Κυριακή πήγαιναν στην εκκλησία .
                                                                      Κατερίνα
Η γιαγιά μου πήγαινε σχολείο στη Συκιά . Το σχολείο της ήταν μεγάλο και πέτρινο και είχε μεγάλη αυλή . Στη μια μεριά της αυλής υπήρχαν κήποι που τους περιποιούνταν οι μαθητές .Οι αίθουσες μαθημάτων ήταν έξι .Κάθε αίθουσα είχε περίπου είκοσι σιδερένια θρανία και είχαν μεγάλο μαύρο πίνακα , πάνω στον οποίο έγραφαν με κιμωλία .Όταν ήθελαν να σβήσουν τον πίνακα , χρησιμοποιούσαν ένα σφουγγάρι . Στους τοίχους υπήρχαν κάδρα με τους ήρωες του 1821 .
Στο σχολείο διδάσκονταν ανάγνωση ,αριθμητική , ιστορία , θρησκευτικά , γυμναστική , μουσική , γεωγραφία , πατριδογνωσία και χειροτεχνία .Το αγαπημένο της μάθημα ήταν τα Θρησκευτικά . Τα τετράδιά τους ήταν μπλε ,όπως σήμερα . Όταν οι μαθητές έκαναν λάθος ή δεν πρόσεχαν , ο δάσκαλος τους χτυπούσε με μια βέργα στο χέρι και τους έβαζε στη γωνία με το ένα πόδι όρθιο .Έκαναν γιορτές στις εθνικές επετείους , τα Χριστούγεννα , τις αποκριές .Στο τέλος της χρονιάς έκαναν γυμναστικές επιδείξεις .Στο διάλειμμα φρόντιζαν τους κήπους και ‘έπαιζαν κουτσό .Οι τσάντες τους ήταν πλαστικές , έμοιαζαν με φάκελο και τις κρατούσαν στο χέρι . Φορούσαν μπλε ποδιές με άσπρο γιακά και στα μαλλιά τους είχαν άσπρη και μπλε κορδέλα .
Η γιαγιά μου λέει ότι εκείνα τα χρόνια ήταν χαρούμενα και ευτυχισμένα , παρόλο που ζούσαν φτωχικά .
                                                                                        Ιωάννα


Ρώτησα τον παππού μου,  τον Γιώργο πώς ήταν το σχολείο του την εποχή που πήγαινε δημοτικό κι εκείνος μου είπε :
<< Το σχολείο που πήγαινα ήταν στον Σταυρό Θεσσαλονίκης το 1949 και ήταν ένα μεγάλο διώροφο κτίριο με υπόγειο .Είχε μεγάλη αυλή , όπου κάναμε γυμναστική και εορταστικές εκδηλώσεις .
Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν τέσσερις σειρές πράσινα ξύλινα θρανία , που έμοιαζαν με παγκάκια .Η έδρα του δασκάλου ήταν δίπλα στον πίνακα και κάπως υπερυψωμένη για να μας βλέπει καλύτερα .Ό πίνακας ήταν πράσινος και μεγάλος .Γράφαμε με κιμωλία και σβήναμε με σφουγγάρι .Στο τετράδιο γράφαμε με μολύβι αν δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε πένα .
Τα μαθήματα άλλαζαν κάθε χρονιά ,αλλά κανένα δεν μου άρεσε , πιστεύω γιατί οι δάσκαλοι ήταν πολύ αυστηροί και μας χτυπούσαν με το παραμικρό .Μας έδιναν πολλές ξυλιές στα χέρια , σφαλιάρες και άλλες τιμωρίες που μας έκαναν να φοβόμαστε το σχολείο .
Η τάξη μου είχε είκοσι παιδιά , αγόρια και κορίτσια .Στα διαλείμματα παίζαμε μπάλα , κρυφτό και τρέχαμε πολύ .Η μπάλα μας ήταν πολλά πανιά δεμένα σφιχτά σαν μεγάλο κουβάρι .
Τότε οι εποχές ήταν δύσκολες , μόλις είχε τελειώσει ο εμφύλιος και οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν φτωχοί .Έτσι φορούσαμε ό,τι ρούχα είχαμ .Μόνο στις εθνικές γιορτές έπρεπε να φοράμε άσπρη μπλούζα και μπλε παντελόνι .Η τσάντα μας μπορεί να ήταν πάνινη μικρή ή δερμάτινη και σκληρή .
Τώρα Γιωργάκη είστε πολύ τυχεροί , τα έχετε όλα και οι δάσκαλοι σας φέρονται όμορφα , γι΄αυτό δείξτε κι εσείς τον καλύτερο εαυτό σας .»»
                                                      Γιώργος
Το σχολείο της γιαγιάς μου βρίσκεται σε ένα ορεινό χωριό στην Παλιουριά  Γρεβενών . Χτίστηκε το 1950 ,   αλλά πριν από αυτό υπήρχε ένα  άλλο σχολείο .Επειδή όμως κάηκε  από τον πόλεμο του 1940 έφτιαξαν αυτό .
Όταν  έμπαινες στο προαύλιο δεξιά ήταν ένας μεγάλος κήπος που τον πρόσεχαν πάρα πολύ . Είχαν φυτέψει και λαχανικά . Απέναντι ήταν οι τουαλέτες .
Μέσα στο σχολείο δεξιά από την πόρτα ήταν μια αίθουσα και από αριστερά ήταν μια άλλη .Δίπλα στη ν πόρτα ήταν ο πίνακας και απέναντι τα θρανία .Στα δυτικά της τάξης είχαν την εικόνα του Χριστού . Κοντά στον πίνακα υπήρχαν φωτογραφίες των ηρώων του 21 .Στον πίνακα έγραφαν με κιμωλία . Για να ζεσταίνονται είχαν σόμπα .Κάθε πρωί τα παιδιά έφερναν ένα ξύλο για την σόμπα .Οι δάσκαλοι τα παιδιά τα τιμωρούσαν πολύ αυστηρά .Τα έβαζαν στη γωνία με το ένα πόδι ή τα χτυπούσαν στο χέρι με τη βέργα .
Τώρα το σχολείο έχει λίγο καταστραφεί μετά από ένα δυνατό σεισμό . Δε λειτουργεί σαν σχολείο αλλά εκεί βρίσκεται ο σύλλογος γυναικών .

                                                                                    Φαίη


Ρώτησα τη γιαγιά μου και μου είπε ότι το σχολείο της ήταν στη μέση του χωριού , πάνω σε ένα λόφο .
Ήταν πέτρινο και στους τοίχους είχε πολλά παράθυρα . Τα μαθήματα που κάνανε ήταν η Γλώσσα , τα μαθηματικά , η ιστορία και η Γεωγραφία .Της άρεσε πιο πολύ η Ιστορία .Τα τετράδιά τους ήταν λίγα και τα βάζανε μπλε εξώφυλλο .Οι δάσκαλοι τους βάζανε τιμωρία να στέκονται στο ένα πόδι και τους χτυπούσανε με βέργες στα χέρια .Τα θρανία ήταν από ξύλο και τα παιδιά κάθονταν πέντε πέντε μαζί και στο διάλειμμα παίζανε κρυφτό και κυνηγητό .Η τσάντα τους ήταν ένα ραμμένο πανί .Φορούσαν ρούχα σχισμένα και μπαλωμένα .Θυμάται ότι δεν είχαν φαγητό για να πάρουνε από το σπίτι  και τους έδιναν στο σχολείο γάλα και μπισκότα .

                                                                                            Γιάννης

Το σχολείο της γιαγιάς μου ήταν πέτρινο και είχε δυο αίθουσες .Τα θρανία ήταν ξύλινα με δυο θέσεις .Ο πίνακας ήταν ξύλινος και έγραφαν εκεί με κιμωλία .Στον τοίχο υπήρχαν κάδρα με διάφορους ήρωες .
Στο σχολείο κάνανε Ιστορία , Θρησκευτικά , Μαθηματικά , Γεωγραφία και Φυσική .Το αγαπημένο μάθημα ήταν το διάλειμμα .Τα  τετράδια τους ήταν απλά , μπλε και η τσάντα τους ήταν μπλε και φορούσαν ποδιές ( μπλε  φορέματα ) . Τους έβαζαν τιμωρία κάτω στο υπόγειο  .
                                                                                         Μαρία

Το σχολείο της γιαγιάς μου ήταν  βαμμένο άσπρο  και  ήταν με τούβλα . Οι αίθουσες ήταν τρεις . Ο πίνακας είχε μαύρο χρώμα κι έμοιαζε με τσιμέντο . Πάνω σ΄αυτόν έγραφαν άσπρα  με κιμωλία . Τα  θρανία ήταν ξύλινα διθέσια . Μας  στις τάξεις υπήρχαν χάρτες , στο διάδρομο κάδρα με τον Μέγα Αλέξανδρο και τους ήρωες του 1821 .
Έκαναν θρησκευτικά , Ιστορία , γραμματική , αριθμητική , Γυμναστική , χημεία , γεωμετρία και γεωγραφία .Τα μαθήματα που της άρεσαν ήταν τα Θρησκευτικά και η Ιστορία . Τα τετράδια ήταν κανονικά , μόνο της αντιγραφής ήταν διαφορετικό αφού το μισό είχε γραμμές για να γράφουν και το άλλο μισό ήταν λευκό για να ζωγραφίζουν και να βάφουν . Η τιμωρία τους ήταν ξύλο με την βέργα  κι αν ήταν κάτι σοβαρό τους έδιωχναν από το σχολείο . Η τσάντα τους έμοιαζε με φάκελο και φορούσανε μπλε ποδιές . Στο διάλειμμα έπαιζαν βόλεϊ . Έκαναν και γιορτές .

                                                                                 Βασίλης

Το σχολείο του  παππού μου ήταν μπεζ  με κόκκινα κεραμίδια .  Είχε  έξι αίθουσες και ένα γραφείο των δασκάλων .Σε  κάθε  τάξη είχαν δέκα με δώδεκα θρανία . Είχε έναν πράσινο πίνακα και έγραφαν εκεί με κιμωλίες .Στον τοίχο κάθε τάξης υπήρχε ένας χάρτης της Ελλάδας .
Τα  μαθήματα ήταν τα  Ελληνικά , η Ιστορία , η Γυμναστική , η Φυσική , η Μουσική , η Γεωγραφία , η Χειροτεχνία , τα Μαθηματικά . Το  αγαπημένο του μάθημα ήταν η Μουσική . Όλοι οι μαθητές είχαν μπλε  τετράδια . Οι  δάσκαλοι είχαν μια βέργα και όταν έκαναν κάτι λάθος οι μαθητές , οι δάσκαλοι τους χτυπούσαν στο χέρι για τιμωρία . Στο διάλειμμα έπαιζαν κρυφτό , κυνηγητό , μπάλα . Οι τσάντες ήταν πάνινες . .Έκαναν εθνικές γιορτές και παρελάσεις .Στο τέλος της χρονιάς έκαναν γυμναστικές επιδείξεις .

                                                             Παναγιώτης
Το σχολείο του μπαμπά μου εξωτερικά ήταν πολύ καλό ,επειδή ήταν καινούρια οικοδομή .Είχε προαύλιο στο οποίο υπήρχε ένα γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ και ένα άλλο γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5 .Είχε επίσης και πολλά καθίσματα .
Όλες οι αίθουσες μαζί ήταν δεκατέσσερα .Σχεδόν κάθε μάθημα είχε την αίθουσά του .
Τα θρανία ήταν κανονικά , καλοκρατημένα , βαμμένα σύμφωνα με την αίθουσα .Ακριβώς απέναντι απ΄τους μαθητές κρεμόταν ένας μεγάλος μαύρος πίνακας .Στους τοίχους γύρω γύρω κρεμασμένα πορτρέτα και χάρτες ανάλογα με την αίθουσα .Είχανε τα ίδια μαθήματα με μας εκτός από το μάθημα των Θρησκευτικών .Αγαπημένο μάθημα του μπαμπά μου ήταν τα Μαθηματικά .Είχαν τετράδια κανονικά σαν τα σημερινά . Τιμωρίες υπήρχαν , ακόμα και μείον βαθμό .
Στο σχολείο τους ο μπαμπάς μου έκαναν γιορτές και από παιχνίδια άλλοτε έπαιζαν μπάσκετ και άλλοτε ποδόσφαιρο . Οι τσάντες τους δεν ήταν σαν και τις δικές μας .Οι γονείς τους όμως δεν είχαν τη δυνατότητα να τους αγοράσουν και γι΄αυτό οι τσάντες τους ήταν χειροποίητες .Ο μπαμπάς μου θυμάται πολλά από το σχολείο , έχει ωραίες αναμνήσεις και λέει ότι τα παιδικά του χρόνια ήταν πολύ ωραία .
                                                                    Άρης