Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Ο προφήτης Ιωνάς


Ο Ιωνάς ήταν ευσεβής άνδρας. Κάποια μέρα ο Θεός του είπε: «Σήκω να πας στη Νινευή, τη μεγάλη πόλη. Εκεί να πεις στους κατοίκους ότι θα τους τιμωρήσω, γιατί είδα πόσο κακοί είναι».
 Ο Ιωνάς όμως φοβήθηκε να πάει στη Νινευή και δεν υπάκουσε. Πήγε σε ένα παραθαλάσσιο μέρος, βρήκε ένα πλοίο που πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ήθελε να ξεφύγει από τον Θεό. Αλλά ο Θεός σήκωσε ανεμοστρόβιλο στη θάλασσα. Οι ναύτες τρόμαξαν και φώναξαν ζητώντας βοήθεια από τον Θεό. Για να ελαφρώσουν το πλοίο έριχναν το φορτίο του στη θάλασσα. Νωρίτερα ο Ιωνάς είχε κατέβει στο αμπάρι στου πλοίου και κοιμόταν βαθιά.
 Κάποια στιγμή ο πλοίαρχος τον πλησίασε και του είπε: «Σήκω και παρακάλεσε τον Θεό σου να μας βοηθήσει ίσως μας λυπηθεί και σωθούμε». Ο Ιωνάς όμως του απάντησε: «Ο Θεός δεν θα με ακούσει. Εγώ φταίω για όλα. Δεν υπάκουσα στην εντολή του και ήθελα να ξεφύγω από αυτόν. Για αυτό το λόγο έστειλε ο Θεός την θαλασσοταραχή. Πάρτε με και ρίξτε με στη θάλασσα και αυτή θα ησυχάσει».

Οι ναύτες δεν ήθελαν να το κάνουν αυτό. Η θαλασσοταραχή γινόταν όμως ολοένα και χειρότερη. Τότε άρχισαν να προσεύχονται στον Θεό:
 Έπειτα σήκωσαν τον Ιωνά και τον πέταξαν στη θάλασσα. Κι αμέσως η θαλασσοταραχή σταμάτησε. Ο Θεός έστειλε ένα μεγάλο ψάρι και κατάπιε τον Ιωνά. Κι έμεινε ο Ιωνάς μες στην κοιλιά του ψαριού τρία μερόνυχτα.
Από κει προσευχήθηκε στον Θεό. Τότε ο Θεός πρόσταξε το ψάρι να κολυμπήσει προς την ακτή και να βγάλει τον Ιωνά στη στεριά.