Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ


                
          Πριν τη Μεγάλη εβδομάδα οι νοικοκυρές καθαρίζουν τα σπίτια τους ,ενώ οι άνδρες βάφουν τα πεζούλια και τις αυλές τους λευκά γιατί  θα περάσει από εκεί ο επιτάφιος .Έτσι έχουν χρόνο για να πηγαίνουν πρωί και απόγευμα στην εκκλησία .

Την Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα τσουρέκια και βάφουν τα αυγά τους κόκκινα .Επίσης το βράδυ μετά τη  σταύρωση του Χριστού οι γυναίκες στολίζουν τον επιτάφιο με λουλούδια και ξενυχτάνε τον Χριστό .
Τη Μεγάλη Παρασκευή όλοι γυρίζουν τον επιτάφιο σε όλο το χωριό .Ο επιτάφιος καταλήγει στην εκκλησία όπου περνάνε όλοι από κάτω του .
Το  Μέγα Σάββατο οι νονοί και οι νονές φέρνουν την λαμπάδα και τα δώρα στα βαφτιστήρια τους .Το βράδυ οι οικογένειες πηγαίνουν στην εκκλησία για την Ανάσταση . Παίρνουμε το Άγιο Φως και πριν μπούμε στο σπίτι κάνουμε τον σταυρό τρεις φορές πάνω από την πόρτα . Μόλις μπούμε μέσα στο σπίτι τρώμε τη μαγειρίτσα και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά .
Την Κυριακή του Πάσχα όλοι πηγαίνουν στην λειτουργία της Αγάπης , που εμείς στο χωριό τη λέμε Διπλανάσταση .Το μεσημέρι μαζεύονται οι οικογένειες για να φάνε το κατσικάκι που είτε το σουβλίζουν , είτε το κάνουν γεμιστό . Όλοι τρώνε , πίνουν ,διασκεδάζουν και γλεντούν .
                                                                               Βάσια

Τη Μεγάλη Δευτέρα το βράδυ πηγαίνουμε στην εκκλησία ,όπως και την Μεγάλη Τρίτη. Την Μεγάλη Τετάρτη φτιάχνουμε τα τσουρέκια και το απόγευμα πηγαίνουμε στο ευχέλαιο που διαβάζεται στην εκκλησία .Μετά έρχεται η νονά μου και μου φέρνει τη λαμπάδα .
Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αυγά και βγάζουμε έξω ένα κόκκινο πανί Το βράδυ πάμε στην εκκλησία και στολίζουμε τον επιτάφιο .Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί παρακολουθούμε την αποκαθήλωση και το απόγευμα πηγαίνουμε στην εκκλησία ,  ψάλουμε τα εγκώμια και μετά κάνουμε την περιφορά του επιταφίου .
Το Μέγα Σάββατο το πρωί πηγαίνουμε πάλι στην εκκλησία .Αφού σχολάσει κάποιοι φτιάχνουν τον Ιουδα . Το βράδυ πηγαίνουμε με τις λαμπάδες μας στην εκκλησία και περιμένουμε να έρθει  το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα .Όταν έρθει , βγαίνει ο παπάς στο προαύλιο της εκκλησίας ,μας δίνει το Άγιο Φως και μας λέει <<Χριστός Ανέστη >>.Τότε λέμε Χριστός Ανέστη στους συγγενείς μας και καίμε τον Ιούδα .Μετά πηγαίνουμε στο σπίτι με τις λαμπάδες μας και κάνουμε ένα σταυρό πάνω από την πόρτα .Έπειτα τρώμε τη μαγειρίτσα και σπάμε τα κόκκινα αυγά .
Την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουμε το κατσίκι και το μεσημέρι το τρώμε .

                                                                   Ζωή

ΜΕΓΑΛΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ συμμάζεμα  του σπιτιού
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ βάψιμο αυγών και ζύμωμα τσουρεκιών. Το βράδυ στόλισμα επιταφίου στην εκκλησία .
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ βράδυ περιφορά επιταφίου
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ο νονός –α μας φέρνουν τη λαμπάδα . Το μεσημέρι προετοιμασία για την μαγειρίτσα , για το κοκορέτσι και το σουβλιστό κατσίκι . Μεγάλο Σάββατο απόγευμα κατασκευή από ομάδα παιδιών του Ιούδα και κρέμασμα αυτού έξω από την εκκλησία . Μεγάλο Σάββατο βράδυ πηγαίνουμε στην εκκλησία με τις λαμπάδες μας και τα καλά μας ρούχα .
Στις  12 τα μεσάνυχτα ο πάτερ λέει το <<Χριστός Ανέστη >> , ανάβουμε τις λαμπάδες με το Άγιο Φως και ρίχνουμε  πολλά πυροτεχνήματα .Μετά βάζουμε φωτιά τον Ιούδα .Αργότερα πηγαίνουμε στο σπίτι και τρώμε τη μαγειρίτσα , τσουρέκια και τσουγκρίζουμε τα αυγά .
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ οι άντρες της οικογένειας βάζουν το κοκορέτσι και το κατσικάκι να ψήνεται .Τα παιδιά επισκέπτονται τον νονό –α με τσουρέκι και κόκκινα αυγά .Το μεσημέρι αρχίζει το γλέντι.
                                                                             Ιωάννα

Το Πάσχα μου αρέσει πολύ .Την Μεγάλη εβδομάδα κάνουμε όλες τις προετοιμασίες για το Πάσχα . Την Μεγάλη Τετάρτη  κάνουμε τα τσουρέκια . Την Μεγάλη Πέμπτη , την κόκκινη Πέμπτη ,  βάφουμε τα αυγά με την οικογένειά μου και συνήθως εκείνη τη μέρα παίρνω την λαμπάδα μου και τα ρούχα μου από τη νουνά μου .
Τη Μεγάλη Παρασκευή ετοιμαζόμαστε όλοι για το βράδυ για να προσκυνήσουμε τον επιτάφιο  .Το Μεγάλο Σάββατο είναι η Ανάσταση και το βράδυ καίμε τον Ιούδα . Την Κυριακή τρώμε στη γιαγιά μου κατσικάκι .

                                                                         Κατερίνα


Πριν το Πάσχα  καθαρίζουμε το σπίτι για να υποδεχτούμε την Ανάσταση του Χριστού.
Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά και την ίδια μέρα φτιάχνουμε και τα τσουρέκια . Το βράδυ στολίζουμε τον επιτάφιο και λέμε τα μοιρολόγια του επιταφίου. Την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ οι γυναίκες λένε τα εγκώμια και μετά γίνεται η περιφορά του επιταφίου σε όλο το χωριό .Το μέγα Σάββατο τα αγόρια φτιάχνουν τον Ιούδα και η νουνά ή ο νουνός μας φέρνουν τα δώρα μας μαζί με την λαμπάδα της Αναστάσεως .Το βράδυ στις δώδεκα τα μεσάνυχτα , μετά το Χριστός Ανέστη ,  καίμε τον Ιούδα στο προαύλιο της εκκλησίας  . Την Κυριακή του Πάσχα ψήνουμε το αρνί και τρώμε όλοι μαζί .
                                                                                Μαρία