Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

βασιλόπιτα στον Παλιό Μαρμαρά


Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ετοίμαζαν την βασιλόπιτα .Αυτή γινόταν με φύλλα .Η νοικοκυρά άνοιγε 14 ή 15 φύλλα και τα έβαζε στο ταψί .Ανάμεσα στα φύλλα υπήρχε γέμιση από καρύδι ,ζάχαρη ,κανέλα και γαρύφαλλο. Όταν τελείωνε η πίτα την στόλιζε με ασπρισμένα αμύγδαλα .Έφτιαχνε λουλούδια ,έγραφε την χρονολογία πολλές φορές ,ανάλογα με τη φαντασία της κάθε νοικοκυράς .Γύρω γύρω με ένα καθαρό ψαλίδι  ψαλίδιζε τα φύλλα  για να γίνει πιο όμορφη.

Εκείνα τα χρόνια δεν περίμεναν μέχρι αργά το βράδυ για να κόψουν την πίτα .Την έκοβαν λίγο νωρίς ,γιατί μέχρι τις δώδεκα η ώρα που άλλαζε ο χρόνος όλοι νύσταζαν παρόλο που λέγανε ιστορίες και παραμύθια .
Κάτω από το φύλλο έβαζαν τον «παρά»το σημερινό νόμισμα. Για το κόψιμο της πίτας γινόταν ολόκληρη ιεροτελεστία. Την πίτα την έκοβε ο αρχηγός της οικογένειας ,ο παππούς ή ο πατέρας αφού θύμιαζε πρώτα σταυρωτά .Πριν την κόψει την γυρνούσε τρεις φορές .Πάνω στην πίτα έβαζαν παλιά και τώρα λεφτά ,ρόδι ,φρούτα για να είναι πάντα το σπίτι γεμάτο. Έβαζαν και χρυσαφικά ,δαχτυλίδια και καδένες.

Αφού έκοβε την πίτα ,το πρώτο κομμάτι (πρώτη μοίρα )ο αρχηγός της οικογένειας θα το αφιέρωνε στον Άγιο Βασίλειο. Τα υπόλοιπα τα μοίραζε στα μέλη της οικογένειας .Αυτός που θα κέρδιζε το φλουρί θα ήταν και ο τυχερός της χρονιάς και του εύχονταν να είναι καλότυχος.