Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Με   αφορμή την ενότητα << Ο  ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ >> στο μάθημα της  Μελέτης περιβάλλοντος , οργανώσαμε για την Τρίτη 13 Νοεμβρίου διδακτική επίσκεψη με σκοπό να γνωρίσουμε κάποια αξιοθέατα της Χαλκιδικής .(  Σπήλαιο Πετραλώνων , Διώρυγα Ποτίδαιας  )

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ  ΤΩΝ  ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ



Το  σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κατσίκα και σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας.
Εντοπίστηκε το 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων Φίλιππο Χατζαρίδη και έγινε παγκόσμια γνωστό το 1960 όταν βρέθηκε το κρανίο τού Αρχανθρώπου από έναν άλλο συγχωριανό του, το Χρήστο Σαρρηγιαννίδη.
Οι συστηματικές ανασκαφές τού Σπηλαίου ξεκίνησαν το 1965 από τον ιδρυτή τής Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος καθηγητή ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό. Οι έρευνές του απέδειξαν ότι ο Αρχάνθρωπος είναι 700.000 περίπου ετών, γεγονός που τον καθιστά τον αρχαιότερο Ευρωπαίο.


Η  ΔΙΩΡΥΓΑ  ΤΗΣ  ΝΕΑΣ  ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ 

Το κυριότερο αξιοθέατο της Νέας Ποτίδαιας είναι η διώρυγα που ενώνει τους δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο, διευκολύνοντας έτσι τη ναυσιπλοΐα.
Η διώρυγα υπήρχε ήδη από τον 1ο αιώνα π.Χ.
 Το 540 μ.Χ. η Κασσάνδρεια καταστράφηκε από επιδρομή των Ούννων .
Στα χρόνια του Ιουστινιανού  κτίσθηκε και το «διατείχισμα» του οποίου σώζονται τα ερείπια, κα ανοίχτηκε  η διώρυγα, στην σημερινή, περίπου, θέση. Το 1430 η Χαλκιδικ υποτάχθηκε στος Τούρκους. Στο διατείχισμα αυτό οχυρώθηκαν οι επαναστατημένοι Έλληνες το 1821 , πριν  γίνει ο << χαλασμός >> .