Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

συγκοινωνία , ύδρευση , φωτισμός του χωριού μας ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ


Η συγκοινωνία γινόταν με τα καΐκια . Πήγαιναν μέχρι τη Νικήτη με τις βάρκες και από κει  στα  Μουδανιά . Από τους πρώτους καραβοκύρηδες που εκτελούσαν τέτοια δρομολόγια ήταν ο Αντώνης Νανός και ο καπετάν Σάββας Σαββόπουλος.
Πολύ αργότερα έγιναν οι δρόμοι που ένωναν τα χωριά και άρχισε η συγκοινωνία από τη ξηρά .
Οι  δρόμοι που υπάρχουν σήμερα , όλοι κατασκευαστήκανε με προσωπική δουλειά των κατοίκων . Ο καθένας πήγαινε , χωρίς να πληρωθεί και βοηθούσε το μηχανικό που ήθελε να χαράξει το δρόμο.  Στην αρχή ήταν χωμάτινοι και μετά με την πάροδο του χρόνου στρώθηκαν με άσφαλτο . Όταν ήθελαν να περάσουν σε ένα σπίτι τους σωλήνες για το νερό όλοι πήγαιναν να βοηθήσουν .
Την εποχή με τα μικρά σπιτάκια ,  δεν υπήρχε νερό στο χωριό . Οι κάτοικοι κατεβάσανε  νερό από τη << μάνα του νερού>>.Με τα χέρα τους  σκάψανε χαντάκια και έβαλαν σωλήνες για να φέρουν το νερό στο χωριό .Τα χέρια τους είχαν γίνει από την πολλή δουλειά σαν <<καραβόσκοινα >> .  Έτσι έφτιαξαν πέντε κεντρικές βρύσες στο χωριό. Εκεί πήγαιναν με τις στάμνες , με κουβάδες και κουβαλούσαν νερό. Εκεί αντάμωναν οι γειτόνισσες και συζητούσαν .
Όσες όμως είχαν δουλειές που περίμεναν ή είχαν μωρό στο σπίτι , και έπρεπε να γυρίσουν πίσω , έπιαναν σειρά . Ήταν τόσες πολλές οι γυναίκες που περίμεναν .  Άφηναν τον τενεκέ ή τη στάμνα , έφευγαν για το σπίτι και επέστρεφαν όταν κόντευε η σειρά τους .Πολλές φορές αυτό το έκαναν χαράματα πριν φύγουν για τις δουλειές τους  οι άντρες.

Όσο για το ηλεκτρικό ρεύμα ! Δεν υπήρχε τότε . Χρησιμοποιούσαν για φωτισμό τις λάμπες πετρελαίου και τους φανούς θυέλλης . Στους δρόμους δεν υπήρχαν λάμπες , μόνο φαναράκια που πήγαιναν το βράδυ και τα ανάβανε .