Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Τα βασικά συστατικά των τροφών


Τα βασικά συστατικά των τροφίμων είναι:
- οι πρωτεΐνες
- οι υδατάνθρακες

- τα ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρος κ.ά)
- οι βιταμίνες
- οι φυτικές ίνες

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και δομή όλων των ζωντανών κυττάρων.

Πρωτεΐνες παίρνουμε από τα ζώα και τα προϊόντα τους (κρέαςγάλααβγά). Σημαντικές είναι επίσης και οι φυτικές πρωτεΐνες που παίρνουμε κυρίως από τα όσπρια.

Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύουν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό .

Τους συναντούμε κυρίως σε αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, και σε κάποια ροφήματα, όπως οι χυμοί φρούτων και τα ποτά με ζάχαρη.

Σιδηρος , χαλκος , ιωδιο , ασβέστιο κ.α.

Είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Βοηθούν στο σχηματισμό διάφορων ιστών του σώματος πχ οστά, δόντια, μύες και άλλα.
    Ρυθμίζουν αρκετές φυσιολογικές διεργασίες πχ μεταβολισμό, ηλεκτρολύτες, μυική σύσπαση, θυρεοειδή , φυσιολογική καρδιακή λειτουργία κτλ
Τα βρίσκουμε στα πράσινα λαχανικά , στα δημητριακά , στα όσπρια , στο κόκκινο κρέας , στα ψάρια , τα θαλασσινά κτλ


Οι βιταμίνες είναι αναγκαίες για την αξιοποίηση των τροφών από τον οργανισμό και για την προστασία του οργανισμού μας από τις λοιμώξεις.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά. Τις βρίσκουμε και στο κρέας , στα γαλακτοκομικά και στα λίπη.