Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ




Ο Προφήτης Ηλίας

Ο Προφήτης Ηλίας είναι ένα αρκετά ευρύχωρο, μονόκλιτο ξωκλήσι με εξωνάρθηκα. Εσωτερικά η οροφή είναι υπερυψωμένη στη μέση και στο κέντρο είναι ζωγραφισμένος ο Παντοκράτορας. Το τέμπλο είναι κτιστό με ωραίες ολόσωμες εικόνες, του Χριστού, της Παναγίας και του Προφήτη Ηλία. Ο ναός εκτός απ’ τον προφήτη Ηλία είναι αφιερωμένος και στον Άγιο Τιμόθεο τον Θαυματουργό. Σήμερα, σε προσκυνητάρι, υπάρχει χάρτινη εικόνα του Αγίου Τιμόθεου.



                                 Η Ζωοδόχος Πηγή

Στην παραθαλάσσια περιοχή ‘’Κόχι’’, εκεί που σήμερα βρίσκονται τα ξενοδοχεία του Πόρτο Καρρά υπήρχε ένα προσκυνητάρι.

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου ο κόσμος πήγαινε εκδρομή στην περιοχή αυτή. Με τα ζώα και με καΐκια. Ένας κτηνοτρόφος, τους πρόσφερε τυρί, γάλα και πενίρχαλβά. Έψηναν αρνιά και γλεντούσαν μέχρι το βράδυ σχεδόν με λαϊκούς οργανοπαίκτες. Μια ομάδα κυριών σκέφτηκαν να κτίσουν ένα ξωκλήσι προς τιμή της Παναγίας για να πάρει το γλέντι και θρησκευτικό χαρακτήρα. Μάζεψαν λίγα χρήματα και πήραν ασβέστη. Έκαναν αγιασμό και μπήκαν τα πρώτα θεμέλια. Τότε όμως η περιοχή πουλήθηκε στον κ.Καρρά. 

Μετά από πολλές συζητήσεις πήραν την απόφαση να το κτίσουν σε κοινόχρηστο οικόπεδο που τους χορηγήθηκε στην περιοχή του ’’Μύλου’’, δυο χιλιόμετρα περίπου νότια του Μάρμαρα. Για την ανοικοδόμηση του ναού βοήθησαν πολλοί κάτοικοι με προσωπική εργασία .Το ξωκλήσι χωρίζεται με δυο κολόνες σε κλίτη με υπερυψωμένη τη στέγη του μεσαίου Το τέμπλο είναι κτιστό με γύψινα διακοσμητικά .Το ξωκλήσι είναι σχετικά ευρύχωρο με στασίδια ολόγυρα .


Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Είναι το παλαιότερο κτίσμα που βρίσκεται στο Μετόχι της Μονής Γρηγορίου του Ν. Μαρμαρά .Είναι μικρών διαστάσεων αλλά ζεστό .Η είσοδος του Ναού στην αρχή ήταν μεγαλύτερη με αψίδα, αλλά στη συνέχεια κλείστηκε κι έγινε πιο χαμηλή με την τοποθέτηση των τριών μαρμάρων σε σχήμα Π

Το τέμπλο είναι παλιό και ανήκει μάλλον στην εποχή που χτίστηκε η Εκκλησία .Οι πέντε εικόνες του τέμπλου είναι βυζαντινές με λαϊκά στοιχεία .Οι μικρές εικόνες που είναι ψηλά , είναι χάρτινες σε κορνίζες . Είναι το δωδεκάορτο της Μονής Σταυρονικήτα . Αυτές είναι βυζαντινές της Κρητικής Σχολής .
Ο ναός τιμάται στην Παναγία μας και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου όπου γίνεται αγρυπνία .

  Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 

Ο Άγιος Στέφανος είναι τρίκλινη βασιλική .Είναι ο ενοριακός ναός του Παρθενώνα. Από το 1971 όμως που το χωριό εγκαταλείφθηκε απ΄τους κατοίκους , ο ναός λειτουργείται ευκαιριακά . 
Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού περιτριγυρισμένος από πλατάνια ,δάφνες , βελανιδιές και ακακίες .Ο ναός χτίστηκε το 1837 .Στα γεγονότα του 1854 , όταν ο Τσάμης Καρατάσος ξεσήκωσε τη Σιθωνία , οι Τούρκοι λεηλάτησαν τον Παρθενώνα κι έκαψαν το ναό του Αγίου Στεφάνου . Οι κάτοικοι όμως τον αναστήλωσαν .

Η οροφή είναι πανέμορφη με ξύλινους ζωγραφισμένους ρόδακες , ενώ στο κέντρο είναι ζωγραφισμένος ο Παντοκράτορας Χριστός .Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο καθώς επίσης ξύλινη και η Αγία Τράπεζα που στηρίζεται σε τέσσερις ξύλινους κιονίσκους .Ξύλινο είναι και το Δεσποτικό κι ο άμβωνας με αγιογραφίες των τεσσάρων Ευαγγελιστών .


Κάτω από τον άμβωνα είναι το προσκυνητάρι με παλιά εικόνα του Αγίου Στεφάνου .Στο ναό υπάρχει και κτιστή κολυμβήθρα .Στο μεσαίο κλίτος υπάρχει ολόσωμη εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα και πάνω είναι γραμμένο το απολυτίκιο και το κοντάκιο του Αγίου .Το καμπαναριό βρίσκεται νότια του ναού.

           Ο  ΑΓΙΟΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 

Δυο χιλιόμετρα βόρεια του Παρθενώνα ,βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου.Το τέμπλο είναι κτιστό .Η Αγία Τράπεζα είναι προσαρμοσμένη στην κόγχη του Ιερού .Στο ναό υπάρχει θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αθανασίου .Οι μεγαλύτεροι θυμούνται ότι όταν το δάσος έπιασε φωτιά απ΄την περιοχή της Νικήτης και πλησίαζε στο ναό , έτρεξαν να πάρουν την εικόνα .Μόλις την έβγαλαν έξω , φύσηξε αντίθετος αέρας και η φωτιά έσβησε .Το εκκλησάκι πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου