Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ : Τα είδη των πλοίων


Τα πλοία ανάλογα με το τι μεταφέρουν, δηλαδή ανθρώπους, πρώτες ύλες, τροφές ή άλλα προϊόντα χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους:

Α) Φορτηγό πλοίο   Τα φορτηγά πλοία μεταφέρουν εμπορεύματα σε στερεά μορφή, τα οποία αποθηκεύονται χύμα και όχι συσκευασμένα στα ειδικά διαμορφωμένα και στεγανά από το νερό αμπάρια του πλοίου. Τέτοιου είδους εμπορεύματα είναι οπωροκηπευτικά, σιτηρά, λιπάσματα, τσιμέντο, σιδηρομεταλλεύματα, τρόφιμα κλπ.

 Β) Δεξαμενόπλοιο
Τα δεξαμενόπλοια μεταφέρουν χύμα υγρά φορτία στις δεξαμενές τους, χρησιμοποιώντας δικές τους αντλίες και σωληνώσεις (είναι ορατές στο κατάστρωμα) για την φορτοεκφόρτωση.
Το φορτίο τους μπορεί να είναι αργό πετρέλαιο, χημικές ουσίες, λάδια αλλά και νερό. Τα μεγαλύτερα σε μήκος δεξαμενόπλοια φτάνουν τα 450 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 500.000 τόνους υγρού φορτίου. Όσα μεταφέρουν πετρέλαιο ή άλλα εύφλεκτα φορτία, έχουν διπλά τοιχώματα για την αποφυγή ατυχημάτων

 Γ) Πλοίο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου

Λόγω της παγκόσμιας αύξησης κατανάλωσης φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ο ρυθμός ναυπήγησης των πλοίων που μπορούν να μεταφέρουν φυσικό αέριο σε υγρή μορφή.
Η θερμοκρασία στις δεξαμενές αυτών των πλοίων είναι – 162 οC για να επιτευχθεί 600 φορές μικρότερος όγκος. Ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα δεξαμενόπλοια, επειδή οι δεξαμενές τους εξέχουν από το κατάστρωμα (μπορεί να έχουν και σφαιρική μορφή)..

 Δ) Πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

 Τα πλοία αυτά έφεραν κατά κάποιον τρόπο την επανάσταση στο χώρο της ναυτιλίας, γιατί μπορούν να μεταφέρουν ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά είδη εμπορευμάτων, από τρόφιμα μέχρι επικίνδυνα υλικά.
 Τα μεγαλύτερα πλοία αυτού του είδους μπορούν να μεταφέρουν 20.000 εμπορευματοκιβώτια.

Ε) Επιβατηγό – Οχηματαγωγό

  Ως επιβατηγά - οχηματαγωγά χαρακτηρίζονται τα πλοία που μεταφέρουν επιβάτες και οχήματα. Στη χώρα μας τα πλοία αυτά ονομάζονται ακτοπλοϊκά και ενώνουν την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά και τα νησιά μεταξύ τους. Άλλα πλοία σε αυτή την κατηγορία είναι τα κρουαζιερόπλοια που θεωρούνται πλωτές πολιτείες, αφού μπορούν να προσφέρουν στους επιβάτες τους όλων των ειδών τις ανέσεις και υπηρεσίες!