Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

ΕΙΔΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ


Αρχαιολογικά μουσεία

Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος που συνεχώς μεγαλώνει.
 Η χώρα μας διαθέτει περισσότερα από 100 αρχαιολογικά μουσεία και φυσικά κρατάει την παγκόσμια πρωτιά σε αυτόν τον τομέα. 

Εκτός από τα μεγάλα εθνικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, υπάρχουν αρχαιοελληνικοί θησαυροί σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Και το σημαντικό είναι ότι τα αρχαιολογικά μουσεία βρίσκονται πολύ κοντά στους χώρους ανασκαφής.
  Στη Δήλο, στους Δελφούς, στην Ελευσίνα, στην Ολυμπία, αλλά και στην Αίγινα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, παντού στην Ελλάδα οι θησαυροί του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού στέκουν ολοζώντανοι μάρτυρες ενός  λαμπρού   παρελθόντος .

Βυζαντινά Μουσεία

Όμως η χώρα μας δεν διαθέτει μόνο πολλά αρχαιολογικά μουσεία, αλλά και 25 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μουσεία και συλλογές, που μας φέρνουν σε επαφή με έναν από τους πιο μεγάλους  πολιτισμούς.

Ιστορικά και λαογραφικά μουσεία

Ακόμα, στην Ελλάδα βρίσκονται διάσπαρτα πάνω από 50 ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, που φυλάνε καλά  τις μνήμες και τις αξίες του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.

Θεματικά μουσεία

Τα θεματικά μουσεία δημιουργούνται συνήθως από το πάθος ενός ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Έτσι γεννιούνται μουσεία εικαστικών τεχνών ή μουσεία θεατρικής τέχνης.
Διαθέτει επίσης τρία σπουδαία μουσεία για την τέχνη του θεάτρου: το Μουσείο και Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου, με πολύτιμες συλλογές, το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη και το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών.
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου, ενώ σε όλη τη χώρα  λειτουργούν ενδιαφέροντα μουσεία για τη μουσική, τη φωτογραφία, τη φυσική ιστορία, την επιστήμη και την τεχνολογία και, βέβαια, για τη ναυτική τέχνη και ιστορία.