Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

πανηγύρια στο χωριό


Πανηγύρι Αη Γιάννη 
Στις 29 Αυγούστου, στο Νέο Μαρμαρά γιορτάζει το παρεκκλήσι του Αη Γιάννη. Γίνονται πολλές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της γιορτής αυτής, που έχει και τον χαρακτήρα εμποροπανήγυρις. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει πολλά παραδοσιακά προϊόντα.
Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα

Μία μεγάλη 3-4ήμερη εκδήλωση που γίνεται στον Παρθενώνα κάθε χρόνο, με αποκορύφωμα τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου.
Μουσικές συναυλιές, παραδοσιακοί χοροί, παιχνίδια για τα παιδιά και πάρα μα πάρα πολύ δωρεάν φαγητό και ποτό για τους επισκέπτες. Την τελευταία ημέρα των εορτασμών, γίνεται και η αναβίωση του εθίμου "Κουρμπάνι" όπου οι Παρθενιώτες ετοιμάζουνε σε μεγάλα καζάνια το φαγητό από πολύ νωρίς το πρωί, για να το μοιράσουνε στον κόσμο μετά την εκκλησία.



Πανηγύρι  Ζωοδόχου Πηγής
Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος του Ν. Μαρμαρά «Προικόννησος» αναβιώνει το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής την Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Το «Πανηγύρι του Αι Μιστολη» όπως λέγεται πραγματοποιείται  με τη συμβολή όλων των μελών του Συλλόγου που διαθέτουν από τραπέζια και καρέκλες μέχρι τα απαραίτητα για ψήσιμο και παρασκευή εδεσμάτων. Το πανηγύρι το  πλαισιώνει μουσική από ορχήστρα. Κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής  συμμετέχουν στο γλέντι και  διασκεδάζουν.
Αναμνήσεις από την Παλιά  Πατρίδα 
Σαράντα  ημέρες μετά το Πάσχα στον Ν.Μαρμαρα ο Πολιτιστικός λαογραφικός σύλλογος   "Η Προικόννησος"  διοργάνωνει την ετήσια γιορτή "Αναμνήσεις από την παλιά Πατρίδα" που συνήθως περιλαμβάνει αναπαράσταση του προξενιού-αρραβώνα και της Χαράς (γάμου) όπως γίνονταν στην Αξέχαστη Πατρίδα, καθώς και εκθέσεις παραδοσιακής κατοικίας, φωτογραφίας, βιβλίου-γραφών, εικόνων και σκευών λατρείας, συλλογή θαλασσίων κοχυλιών, αγροτικών εργαλείων, προίκας της νύφης-νυφοστόλι κ.ά.