Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΞΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΑ


Ένα από τα διασημότερα αρχαιοελληνικά αγάλματα, «η Αφροδίτη της Μήλου» εκτίθεται στο Παριζιάνικο μουσείο. Το άγαλμα που ανακάλυψε ένας Μήλιος αγρότης, εντόπισε ο Ολιβιέ Βουτιέ το 1820 και το αγόρασε ο Γάλλος πρέσβης στην Υψηλή Πύλη, μαρκήσιος Ντε Ριβιέρ.

Η άλλη ελληνική γυναικεία μορφή που βρίσκεται στο
μουσείο του Λούβρου είναι η περίφημη «Νίκη της Σαμοθράκης» το μαρμάρινο αριστούργημα που βρέθηκε στο Ναό των Καβείρων στη Σαμοθράκη, το 1863 από τον Γάλλο πρόξενο Σαρλ Σαμπουαζό.


Η Ζωοφόρος του Παρθενώνα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο. Στο μουσείο στεγάζονται ακόμα 15 από τις 92 μετόπες του Παρθενώνα, 


καθώς και μια από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου.




Ο τομέας με τα ελληνορωμαϊκά εκθέματα , στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης περιλαμβάνει περισσότερα από 35.000 έργα τέχνης. Εκεί εκτίθενται έργα από την συλλογή κυκλαδικής τέχνης, όπως ο «Αρπιστής», το «Αριστούργημα του Μπάστη», το «Σύμπλεγμα Πολεμιστή και Κενταύρου».

Ο «Δισκοβόλος του Μύρωνα» φιλοξενείται στο Μουσείο Βατικανού  στη  Ρώμη


  Πρόκειται για έναν γυμνό αθλητή δισκοβολίας που παρά την ένταση του, διατηρεί γαλήνια την έκφραση του.


Η ανάγλυφη «Πληγωμένη Αμαζόνα», που χρονολογείται περί τον 4ο π.Χ. αιώνα και βρέθηκε στις ανασκαφές της Εφέσου, βρίσκεται στο αυστριακό μουσείο στο κέντρο της Βιέννης.