Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΙΤΑΜΟΣ - Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΒΙΟΤΟΠΟΣ


Ίταμος. Ένα δέντρο ηλικίας 2000 και πλέον ετών, χαρακτηρισμένο σήμερα ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, είναι αυτό που θύμισε και ξαναέδωσε το προ-ελληνικό όνομά του, στον Ορεινό Όγκο της Σιθωνίας.
Δέντρο της οικογένειας των ταξιδών, ο Ίταμος, ανήκει στην τάξη των ταξωδών των κωνοφόρων και είναι ο γηραιότερος αντιπρόσωπος της οικογένειας του στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το προηγούμενο όνομα του βουνού της Σιθωνίας ήταν Ντραγκουντέλης, Ντραγντέλης ή Ντραγντέλς αλλά και Δραγουδέλης αργότερα.
Όποια ονομασία κι αν υιοθετήστε, το βουνό αυτό έχει πολλά να σου προσφέρει. Με μέγιστο υψόμετρο 811 μέτρα, καλύπτει ολόκληρη τη χερσόνησο της Σιθωνίας κι είναι πραγματικά μαγευτικό όποια εποχή κι αν το επισκεφτείτε.

 Ντυμένος στα λευκά κάθε Χειμώνα, δίνει τη θέση του στο άρωμα των λουλουδιών της Άνοιξης και στην δροσιά του Καλοκαιριού αργότερα, για να σ’ αιχμαλωτίσει μετά στα χίλια χρώματα του Φθινοπώρου.
Δασωμένοι λόφοι με δάση ανοιχτής δομής από χαλέπιο και μαύρη πεύκη αλλά και συστάδες βαλανιδιάς και στροβιλιάς (κουκουναριάς) καθώς και θαμνώδεις εκτάσεις κουμαριάς, σχίνου, φτέρης, ρεικιού, ρίγανης, μυρτιάς, λυγαριάς κ.ά, συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής πανδαισίας χρωμάτων και αρωμάτων που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα. 
Ορεινός βιότοπος ιδιαίτερης σημασίας φιλοξενεί στη πλούσια δασική χλωρίδα του σπάνια πια χαρακτηριστικά θηλαστικά της Χαλκιδικής όπως, ελάφια και ζαρκάδια, λύκους και τσακάλια αλλά και αλεπούδες, λαγούς και αγριογούρουνα, ενώ αποτελεί σημαντική περιοχή για αρπακτικά πουλιά, όπως ο Φιδαετός, ο Χρυσαετός και πιθανόν ο Σταυραετός και ο Πετρίτης μαζί με άλλα 92 είδη πουλιών.