Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Ο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΧΑΒΡΙΑ


Σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο που ζούμε, υπάρχει ένας φυσικός θησαυρός που κυλάει σιωπηρά και ενώνει τη Χαλκιδική.
Μια πηγή ζωής, που δίνει ανάσα και δροσιά, ταξιδεύει πάντα μπροστά, διασχίζοντας την πλούσια βλάστηση του τόπου. 
Αν είσαι φυσιολάτρης θα τον ανακαλύψεις στους περιπάτους σου και θα ακούσεις τα νερά του να τρέχουν ορμητικά, για να καταλήξουν, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, στον Τορωναίο κόλπο. 

Ο λόγος για τον ποταμό Χαβρία ή το ποτάμι της Ορμύλιας, τον μεγαλύτερο ποταμό της Χαλκιδικής. Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 59km. Από αυτά τα 27,5 στον δήμο Πολυγύρου, τα 8,5 στον δήμο Σιθωνίας και τα υπόλοιπα 23 στον δήμο Αριστοτέλη. 
Ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο από πού προήλθε το αρχαίο όνομα του ποταμού. Σε αγιορείτικα έγγραφα του 14ου αιώνα αναφέρεται ως «ποταμός», «μέγας ποταμός» ή «μεγαλοπόταμος». Ωστόσο, στους περισσότερους χάρτες τον συναντάμε ως το «ποτάμι της Ορμύλιας» ή «ποταμός Ερμυλιάς». 
Ο Χαβρίας πηγάζει βόρεια από τους ορεινούς όγκους του Χολομώντα και του Στρατωνικού όρους και ανατολικά από τον Κάκαβο. Θεωρείται ο μεγαλύτερος ποταμός της Χαλκιδικής από πλευράς μήκους, αριθμού παραποτάμων και όγκου νερού.
Η κύρια πηγή του είναι στην περιοχή «Πιάβιτσα» του Νεοχωρίου και εκβάλλει στην «Παλιομάνα» της Ορμύλιας, λίγο μετά το Βατοπέδι. Στους βασικούς παραποτάμους του, υπήρχαν παλιότερα νερόμυλοι και νεροτριβές, ερείπια των οποίων υπάρχουν ακόμη και σήμερα.